LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Welplaat genomineerd

Dinsdag 6 september 00:00 - Mirjam de Neeff Nieuws
SPIJKENISSE - Het project 'Lezen en Schrijven' van de sociale werkgelegenheidsvoorziening Welplaat is genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs 2011. Burgemeester Salet zal een bezoek brengen aan de Welplaat aan de Hofweg 13 om kennis te maken met het project, de cursisten en de medewerkers.

Burgemeester Salet wil hen feliciteren met de nominatie en op deze manier extra aandacht schenken aan het project en aan laaggeletterdheid. De vakjury van de Nationale Alfabetiseringsprijs heeft projecten in de categorie├źn bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke instellingen beoordeeld op voorbeeldwerking en samenwerking met andere partijen.

Ook de geleverde inspanning, originaliteit en behaalde resultaten op het gebied van preventie of bestrijding van laaggeletterdheid telden mee. De prijs wordt op 8 september in Den Haag uitgereikt door Minister Van Bijsterveldt.

Van de 400 werknemers van de Welplaat zijn de werknemers met een taalprobleem gescreend door het Albeda College. Meer dan 100 werknemers bleken laaggeletterd te zijn en hebben zich in december 2010 vrijwillig aangemeld voor de cursus Lezen en Schrijven. Inmiddels zijn vier groepen met in totaal zestig deelnemers gestart en is binnen een half jaar een geweldig resultaat geboekt.

Het project is zo succesvol omdat docenten, klantmanagers en trajectbegeleiders zeer betrokken zijn. De deelnemers zijn zeer gemotiveerd en voelen zich thuis binnen de leeromgeving, waardoor ze met grote sprongen vooruit gaan.

De focus en methodiek ligt bij elke groep anders en varieert van alfabetisering tot laaggeletterdheid in combinatie met inburgering. Qua niveau is er veel verschil. Sommigen kunnen zelfs het niveau van onderwijsassistent op mbo3 niveau behalen en krijgen binnen het project deze kans. Doordat ze hun lezen en schrijven kunnen verbeteren, kunnen zij zich beter handhaven op de werkvloer en in de maatschappij.


Gepubliceerd op 06-09-2011 om 00:00:00 door Mirjam de Neeff