LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Staatssecretaris op huisbezoek

Donderdag 8 september 00:00 - Mirjam de Neeff Nieuws
SPIJKENISSE - Staatssecretaris Paul de Krom heeft afgelopen maandag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Spijkenisse. De staatssecretaris wilde weten hoe Spijkenisse omgaat met handhaving en fraudebestrijding op gebied van de sociale zekerheid. Hij heeft daarbij een sociaal rechercheur vergezeld tijdens een huisbezoek.

Na ontvangst door wethouder Christel Mourik en een gezamenlijke lunch in het stadhuis, is de staatssecretaris samen met een sociaal rechercheur van ROTS (de regionale sociale recherche) op pad gegaan voor een controle van de woon- en leefsituatie van een paar cliƫnten. Er zijn drie adressen bezocht.

De bewoner hiervan heeft een bijstandsuitkering of een aanvraag hiervoor ingediend. De staatssecretaris heeft, door mee te gaan met de sociaal rechercheur, zelf de meerwaarde van een huisbezoek ervaren.

De ambtenaren van het ministerie, die de staatssecretaris vergezelden, hebben een rondleiding gekregen over het Werk- en Zorgplein en hebben het Werkgeversservicepunt bezocht. Zij hebben meer informatie gekregen over de Spijkenisser aanpak. De gemeente lichtte de staatssecretaris ook voor over een in Nederland uniek, innovatief nieuw onderdeel van het beleid, schuldbemiddeling voor werknemers met financiƫle problemen.

Dit kunnen werkgevers inkopen bij de gemeente en hiermee wordt vaak voorkomen dat mensen hun baan kwijtraken en fraude op de loer ligt.

De gemeente Spijkenisse heeft de staatssecretaris aan het eind van het werkbezoek gevraagd om meer bevoegdheden voor het aanpakken van uitkeringsfraude. Vaak is er veel informatie die wijst op fraude, maar mogen de beschikbare gegevens, ook tussen gemeentelijke diensten, niet met elkaar gekoppeld worden. 'Hierdoor is het vaak lastiger om fraude op te sporen, maar missen we ook gevallen waar, door onbekendheid met de volledige problematiek, nu geen hulp kan worden aangeboden', aldus wethouder Mourik.

Gepubliceerd op 08-09-2011 om 00:00:00 door Mirjam de Neeff