LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Welkom uitgenodigde vluchtelingen

Vrijdag 16 september 00:00 - Mirjam de Neeff Nieuws
BRIELLE - De gemeente Brielle heeft de eerste groep uitgenodigde vluchtelingen ontvingen. Het gaat om een gezin van vier personen uit Ethiopië, één zus en drie broers. Zij werden, als eerste uitgenodigde vluchtelingen, welkom geheten door burgemeester van Viegen.

Tot nog toe heeft Brielle vluchtelingen opgenomen die als asielzoeker in Nederland zijn aangekomen. Asielzoekers doorlopen na aankomst in Nederland een procedure. Hierin wordt vastgesteld of ze al dan niet als vluchteling worden erkend. Uitgenodigde vluchtelingen worden door Nederland, in vluchtelingenkampen overal ter wereld en volgens Nederlandse criteria, geselecteerd voor opvang in Nederland.

Nederland heeft zich, net als andere VN-landen, verplicht jaarlijks een bepaald aantal (voor Nederland vijfhonderd) vluchtelingen uit te nodigen.

De gemeente Brielle is vanuit het Rijk verplicht om halfjaarlijks vijf vluchtelingen op te nemen. Omdat Brielle er sinds 2010 niet in is geslaagd aan zijn taakstelling te voldoen (er is een achterstand van dertien personen) dreigde er een vorm van onder toezichtstelling van het Rijk.

De kosten voor zo'n onder toezichtstelling komen voor rekening van de gemeente.

Echter, mede dankzij de inspanningen van het woonbedrijf Vestia Zuid Nederland en Vluchtelingenwerk Maasdelta is Brielle in staat om aan haar taakstellingverplichting te voldoen.

In oktober zullen er nog eens negen uitgenodigde vluchtelingen uit Eritrea, waaronder een gezin van zes, gehuisvest worden.

Hiermee voldoet de gemeente Brielle dan aan haar landelijke verplichting.

Gepubliceerd op 16-09-2011 om 00:00:00 door Mirjam de Neeff