LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Unieke vondsten uit WO I

Dinsdag 18 oktober 00:00 - Mirjam de Neeff Nieuws
HELLEVOETSLUIS - Tijdens de restauratie van de verdedigingswerken in de vesting zijn zeer unieke vondsten gedaan uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om onder andere twee geschutplaatsen.

Daarnaast werden ook borstweringsmuren gevonden en een smalspoorbaan voor de aan- en afvoer van munitie. De geschutplaatsen zijn uniek vanwege de twee verschillende opstellingen (voor 15 en 12 centimeter) naast elkaar, wat een zware verdedigingsbatterij betekende voor Hellevoetsluis. Burgemeester Kleijwegt: "Wij zijn enorm blij met deze vondst. Het gebied van Front I en II was al heel bijzonder, maar door deze vondst komt de geschiedenis nog meer tot leven.

Ook komen we weer meer te weten over het verleden van Hellevoetsluis", aldus de burgemeester.

De restauratie van de verdedigingswerken en de herinrichting van de vestingwallen zijn nog in volle gang. In het herinrichtingsplan is opgenomen dat geschutsopstellingplaatsen teruggeplaatst moeten worden en dat de grens tussen het voormalige militaire en burgerlijke deel weer zichtbaar moet worden gemaakt. Er zal bekeken worden hoe de gevonden sporen uit het verleden zichtbaar kunnen blijven.
De gemeente zal binnenkort samen met de partijen die de restauratie uitvoeren een bijeenkomst en rondleiding organiseren voor personen die erbij betrokken zijn.

Gepubliceerd op 18-10-2011 om 00:00:00 door Mirjam de Neeff