LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Vernieuwing weg op duurzame wijze

Woensdag 15 februari 00:00 - Mirjam de Neeff Nieuws
HELLEVOETSLUIS - De gemeente Hellevoetsluis is voornemens de Nieuweweg (gedeelte tussen de ovonde en de N57) te vernieuwen. Het asfalt en de wegfundering zijn zodanig versleten dat de hele weg vervangen dient te worden.

In de voorbereidingen tot de wegvernieuwingsoperatie heeft de gemeente Ingenieursbureau Drechtsteden opdracht gegeven te onderzoeken of het mogelijk is de vernieuwing van het wegdek op een goedkopere, maar tevens duurzame wijze te laten geschieden. Uit het onderzoek van het ingenieursbureau is gebleken dat de uitvoering van een bijzondere techniek bij de Nieuweweg haalbaar is.

Als alternatief voor het geheel vervangen en afvoeren van de wegfundering is gebleken dat er mogelijkheden zijn voor hergebruik. Hierbij is gekozen voor een methode waarbij de bestaande fundering wordt gebonden met een cement-bitumenmengsel (schuimbitumen).

Met deze techniek wordt, ten opzichte van de conventionele techniek, een technisch gelijkwaardige oplossing bereikt tegen lagere kosten. Naast de kosten wordt rekening gehouden met het milieu, doordat aanzienlijk minder aanspraak wordt gemaakt op het vervangen van materialen met bijbehorend transport en de verwerkingshandelingen.

Hierdoor duren de werkzaamheden korter, zodat de overlast voor de omgeving en gebruikers ook korter is. De techniek is inmiddels een aantal keren toegepast en daarbij is bewezen dat het hergebruik van bestaande materialen optimaal is. Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat de CO2 reductie oploopt van 5% bij aanleg tot 20% over de gehele levensduur van de weg.

Doordat de werkzaamheden anders zijn ingericht, kan bovendien tot 50% worden gereduceerd op de duur van de werkzaamheden. Tot slot bedraagt de kostenbesparing op de aanleg meer dan 20% ten opzichte van de conventionele wijze van wegvernieuwing. De vernieuwingsoperatie staat gepland voor medio mei.

Gepubliceerd op 15-02-2012 om 00:00:00 door Mirjam de Neeff