LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Risico's grondexploitatie aanzienlijk

Vrijdag 24 februari 00:00 - Ingmar van den Berg Nieuws
SPIJKENISSE - De risico's van de grondexploitatie in de gemeente zijn aanzienlijk. Dit blijkt uit onderzoek dat een accountant in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd.

De economische crisis en de stagnerende vastgoedmarkt hebben directe gevolgen voor de grondexploitatie van de gemeente Spijkenisse. Als het door de stagnatie van de markt niet lukt daar op tijd een renderende bestemming voor te vinden, leidt dat tot renteverliezen.

Wanneer deze situatie niet verandert, moet mogelijk de waarde verlaagd worden.

Het college wil graag het huishoudboekje op orde houden. Daarom is aan de accountant opdracht gegeven tot het onderzoek.

De ingeschatte bedragen die hieruit voortvloeien, ca. € 14 miljoen aan aanpassingen en ca. € 33 miljoen aan geïnventariseerde risico's, zijn groot, maar wel op te vangen. De gemeente moet nu reserves aanspreken om de verliezen op te vangen.

Daarbij moet gedacht worden aan de algemene reserve van de gemeente en nog beschikbare ruimte in de gemeentelijke begroting. Via de algemene reserve wordt de € 14 miljoen aanpassingen afgedekt.

Ook wordt een reserve grondexploitatie gemaakt om de risico's van € 33 miljoen op te vangen. Aanvullende bezuinigingen vindt de gemeente op dit moment niet noodzakelijk.

Binnenkort gaat het college voorstellen doen aan de gemeenteraad.

Na bespreking van de hoofdlijnen in de gemeenteraadsvergadering van april, volgen in juni de definitieve cijfers. Dan wordt ook de jaarrekening van de gemeente gepubliceerd.

Gepubliceerd op 24-02-2012 om 00:00:00 door Ingmar van den Berg