LIVE PLAYER
0181tv
RADIO VOORNE


LUISTER LIVE

Een bijzonder graf op Maria Rust

Woensdag 21 maart 00:00 - Mirjam de Neeff Nieuws
WESTVOORNE - Volgend jaar, op 19 juni 2013, is het honderd jaar geleden dat Jacob Trouw overleed en op de begraafplaats Maria Rust werd begraven.

Rond 1910 maakte Trouw een begin met de exploitatie van de geneeskrachtige modder van het Meertje de Waal in Rockanje. In de jaren 1912-1921 kwamen er talloze badgasten naar het dorp om een heilzaam modderbad te nemen. Later zou Walesteyn het rustoord Vredeheim worden, op de plek waar nu residentie Walesteyn staat. Al in 1887 bezat Jacob Trouw het Meertje de Waal. Hij werd later ook eigenaar van de molen in Rockanje, die hij in 1909 van zijn tante erfde. In 1904 kocht hij de oude boerderij Walesteyn.

Als lid van de gemeenteraad, als wethouder en in allerlei andere maatschappelijke functies heeft hij veel gedaan voor het dorp en zijn inwoners. Vermoedelijk is daarom een nogal bijzonder grafmonument op zijn laatste rustplaats geplaatst.

De werkgroep Maria Rust, die de geschiedenis van de begraafplaats in kaart brengt, is op zoek naar het verhaal achter deze zuil. Wanneer is het precies opgericht? Heeft de familie de zuil betaald? Wie heeft het ontworpen en gemaakt? De archieven hebben hun geheimen wat dat betreft nog niet prijs gegeven....... Meer informatie over de begraafplaatst is te vinden op: www.begraafplaatsmariarust.nl

Gepubliceerd op 21-03-2012 om 00:00:00 door Mirjam de Neeff